Workation in Granada: de beste reisroute

Granada is ideaal voor een workation en Hannah van Rompaey weet dat uit eerste hand! Het loftkantoor van Turigranada is de perfecte basis om te genieten van het energieke stadsleven, omringd door prachtige berglandschappen, talrijke nationale parken en natuurreservaten, perfect voor een snelle ontsnapping of voor actieve avonturen.

Dag 1: Inchecken in Turigranada en Sierra Nevada

We begonnen onze workation in Granada direct goed vanaf de eerste dag. We kwamen aan in ons loftkantoor van Turigranada, midden in het stadscentrum. Het loft was uitgerust met alles wat je tijdens de week nodig hebt. Er was slaapruimte voor drie personen, een ruime keuken en badkamer en een werkruimte. Perfect voor een werkweek.

Bovendien biedt het kantoor van Turigranada ook rondleidingen aan naar de Alhambra, het historische centrum, het Albaicín en de route van de uitkijkpunten. En nog veel meer. Ze zorgen ervoor dat je werkervaring in Granada echt uniek wordt.

   

Na het werk gingen we direct op verkenning in het Nationaal Park Sierra Nevada. Sierra Nevada is een bergketen die zich dicht bij de stad bevindt en in het Spaans “besneeuwde bergketen” betekent. Vanuit het centrum van Granada kun je de besneeuwde toppen in de verte zien (ook al is het buiten 30 graden 😳). Het is de op één na hoogste bergketen van Europa, na de Alpen, met toppen die hoger zijn dan 3.000 meter. In de zomer is het een geweldige plek om te wandelen, met berglandschappen en kleine dorpjes om te verkennen.

We begonnen onze reis bij het Mirador del Embalse de Canales, een geweldig uitkijkpunt, waar we een tijdje liepen en besloten om later op de middag terug te komen, omdat het de perfecte plek was om de zonsondergang te zien.

Toen we onze weg naar boven vervolgden, kwamen we bij de skipistes. Ja, hier kun je skiën! De hele rit was ongelooflijk mooi. Met onze eigen huurauto hadden we de vrijheid om in ons eigen tempo en met volledige flexibiliteit te verkennen.

Dag 2: Op weg naar “Los Coloraos”, de Grand Canyon van Spanje

We kozen strategisch de data voor onze workation om een vrije dag te hebben en de Gorafe Woestijn “Los Coloraos” te kunnen bezoeken, ook wel bekend als de Andalusische Cappadocië of de Grand Canyon van Spanje.

We gingen naar het Mirador del Fin del Mundo, een uitkijkpunt dat zijn naam eer aandoet. Het ligt in de buurt van de stad Beas de Guadix en biedt, eenmaal boven, een panoramisch uitzicht op het Geopark van Granada dat je de adem beneemt. Stel je een ruig terrein voor, met diepe ravijnen en veel rotsformaties. We raden aan om vroeg in de ochtend te gaan.

 

Daarna gingen we naar Guadix en reisden we terug naar de Romeinse tijd! Deze stad staat bekend om zijn grotwoningen, waar veel locals nog steeds wonen. Deze unieke woningen, uitgehouwen in de rotsen, bieden natuurlijke isolatie tegen de extreme temperaturen van de regio. In Guadix kunt u de indrukwekkende Kathedraal van Guadix bezoeken en de Alcazaba (een Arabisch fort) verkennen. Het beste uitkijkpunt is zonder twijfel de Barrio de las Cuevas. Vanaf hier kunt u de stad en haar omgeving bewonderen.

De volgende stop was het Negratín-meer. Dit is een van de grootste zoetwatermeren van Andalusië, ontstaan door de Negratín-dam langs de rivier de Guadiana Menor.

Het meer is werkelijk prachtig, met kleuren die variëren van aquamarijn tot kobaltblauw, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de stand van de zon. Omgeven door kliffen, is het de perfecte plek om te ontsnappen, te ontspannen en te zonnen. Voor watersportliefhebbers heeft het Negratín-meer ook veel te bieden. Zo kun je er kanoën of zeilen!

De Gorafe-woestijn heeft adembenemende landschappen. We waren sprakeloos tijdens de hele rit naar dit geweldige uitkijkpunt: Puntal De Don Diego. De perfecte plek voor een onvergetelijke zonsondergang.

Reistip

Om bij Puntal De Don Diego te komen, moet je rijden vanaf het dorp Gorafe. Het duurt ongeveer een half uur, en je kunt helemaal naar de top rijden, waarbij het laatste stuk een grindweg is. Bij Puntal De Don Diego krijg je een fantastisch uitzicht op de rotsformaties van de woestijn en de uitgestrekte vlaktes. De rode, oranje en gele rotsen zijn vooral spectaculair als de zon begint onder te gaan.

Na zonsondergang kan het fris worden, dus neem wat warme kleding mee.

Dag 3: Ontdekking van het juweel van Granada, het Alhambra

Granada is een stad vol geschiedenis en cultuur, en beroemd om het prachtige Alhambra. Deze verbazingwekkende plek, gelegen op een heuvel, heeft een prachtig uitzicht, een veelheid aan islamitische ontwerpen, paleizen, torens en muren. Het werd in 1984 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en is een must-see.

Dankzij de keuze voor Turigranada voor onze workation in Granada, regelden zij de aankoop van de toegangskaarten voor het Alhambra en adviseerden ons bij elke stap. We besloten om alleen te gaan, maar je kunt ook een rondleiding krijgen. Daarnaast kan Turigranda verschillende soorten toeristische diensten voor je regelen om het meeste uit je werkverblijf in Granada te halen.

Terugkerend naar het Alhambra zijn de Nasrid Paleizen de hoofdattractie, met drie verschillende gebieden. Bezoek het Palacio de Comares, het Palacio de los Leones en de Mirador de Daraxa. Houd er rekening mee dat je een toegangskaartje met vertrektijd nodig hebt en dat je op de geplande tijd bij de ingang moet zijn. We raden je aan om ten minste 30 minuten van tevoren bij het Alhambra aan te komen en vergeet je paspoort of identiteitskaart niet, want die wordt tijdens je bezoek meerdere keren gecontroleerd.

 

Granada heeft veel meer te bieden dan alleen het Alhambra. Stop tijdens je wandeling bij de Carrera del Darro, de oudste straat van het Albaicín. Deze geplaveide straat langs de rivier de Darro is een van de mooiste in Granada, met oude Moorse huizen, kloosters en de laatste van Granada’s 13 boogbruggen.

Dag 4: Op weg naar de vallei

Ten zuiden van de stad Granada ligt de Lecrin Vallei, aan de voet van de Sierra Nevada. De vallei staat bekend om zijn groene landschap, vol sinaasappel- en citroenboomgaarden en olijfbomen.

We kwamen hier na een dag werken om… te sporten! Dat klopt, we voegden een beetje sport toe aan onze workation in Granada en gingen kajakken in de Lecrin Vallei. Aventura Alpujarra was het bedrijf voor avontuurlijke sporten en actief toerisme in Granada. Na aankomst bij het Centro Náutico del Valle de Lecrín pakten we onze uitrusting en waren we klaar om te gaan!

Behalve kajakken kun je hier ook andere wateractiviteiten beoefenen, zoals raften, canyoning, waterfietsen, ….. 100% aanbevolen!

In dezelfde vallei ligt de Barranco de Luna, een kloof die wordt gekenmerkt door rotsformaties en smalle doorgangen met water. Er is een panoramische route die het ravijn doorkruist.

Als je van avontuur houdt, kun je ook gaan canyoning. Het is een geweldige manier om de kronkels van de kloof te verkennen, met de mogelijkheid om van watervallen af te abseilen en in de poelen te baden.

   

Dag 5: Het historische centrum, het hart van Granada

Ons startpunt was de kathedraal van Granada. Gebouwd op de plek van een voormalige moskee, begon de bouw in 1523 en duurde “slechts” 181 jaar! Binnen vind je een zwart-witte tegelvloer en een prachtig gotisch plafond.

Wandel door La Alcaicería, een oude Moorse markt die ooit een bruisende zijdebazaar was. Tegenwoordig is het gevuld met kleine winkeltjes die souvenirs, keramiek en kruiden verkopen. We vonden het vergelijkbaar met de souks van Marrakech.

Het uitzichtpunt dat zonder twijfel het beste uitzicht biedt op het Alhambra met de Sierra Nevada op de achtergrond is de Mirador de San Nicolás. Vooral bij zonsondergang. Het is er echter ook erg druk!

 

Reistip

Een ander uitkijkpunt dat de moeite waard is Los Carvajales. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht op het Alhambra, maar met minder drukte. Als je naar dit uitkijkpunt loopt, stop dan zeker even bij de Muro del Beso, een muur die gekust wordt door voorbijgangers. Hygiënisch dubieus, maar erg romantisch 🙂

Tot slot de Barrio del Albaicín. Dit is de oude Moorse wijk van Granada, en het is indrukwekkend! Het ligt op een heuvel tegenover het Alhambra en heeft smalle kronkelige straatjes, Moorse huizen en kerken en gezellige pleintjes. Niet te missen!

Onze workation in Granada liep ten einde. De Turigranada-loft was absoluut een ideale uitvalsbasis om het meeste uit onze werkvakantie te halen en we hopen snel weer terug te komen!

Vanaf 30 september 2024 zal Transavia tweemaal per week vluchten aanbieden tussen Amsterdam Schiphol en Granada ✈ Je kunt nu je tickets boeken!

N.B. De tekst is gebaseerd op de reis “The best of Granada during a Workation” in samenwerking met Daymaker.travel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Ontdek

Gerelateerde artikelen