Workation in Castilië en León

Van het landelijke Villarín de Campos tot de fascinerende steden Toro, Zamora, Salamanca en Ávila. Combineer een workation in de regio Castilla y León met een weekend roadtrip in de natuur van Extremadura. Lees over de workation-avontuur van Liesbeth.

Dag 1: Van de luchthaven van Madrid naar Toro, in Castilië en León

Onze workation in Castilië en León, Spanje, begint op het moment dat we landen op de luchthaven Madrid-Barajas. We vlogen met AirEuropa, dankzij hun goede verbinding met Spanje vanuit Nederland en België. Daarna gingen we onze huurauto ophalen.

Zodra we achter het stuur zaten, begonnen we onze reis naar de charmante stad Toro. De rit van Madrid naar Toro duurt ongeveer 2,5 uur en biedt een schilderachtige route door de prachtige regio Castilië en León. De stad Toro, in de provincie Zamora, is een charmante historische stad die je het beste te voet kunt verkennen. Zorg ervoor dat je tijdens je workation tijd vrijmaakt voor een paar must-see bezienswaardigheden: het Plaza Mayor, waar je de indrukwekkende Colegiata de Santa María la Mayor kunt bewonderen; het “Espolón” voor een panoramisch uitzicht over de rivier de Duero en de omgeving; het Castillo de Toro, een open venster naar het historische verleden van de regio.

Toro staat bekend om zijn robuuste rode wijnen gemaakt van de Tinta de Toro-druif. Een bezoek aan een van de lokale wijnwinkels, zoals Bigardo, biedt de kans om deze heerlijke wijnen te proeven en meer te leren over het wijnbereidingsproces.

Dag 2: Laguna del Villardón als nieuw workation kantoor

Onze eerste dag van workation in Castilië en León begon in de plaatselijke koffiebar en bakkerij, Sweet Bread Space, in Toro. Zit buiten en geniet van het perfecte uitzicht op de Klokkentoren en het ontwaken van de stad en haar inwoners. Het werk gaat sneller met een kop koffie en heerlijke gebakjes!

Vervolg je werkdag vanuit het rustige landelijke coliving Laguna del Villardón in Villarín de Campos. Na het werk, wandel of rijd naar de Mirador de Avos om vogels te observeren bij de Laguna Salina Grande.

Reistip

Om het meeste uit je werkvakantie te halen, moet je van tevoren de openingstijden van de verschillende uitkijkpunten controleren, waarvan sommige alleen in het weekend open zijn. Neem een verrekijker mee om van het beste uitzicht te genieten. Als je die niet hebt, vraag het dan aan de eigenaren van de Laguna del Villardón. Ze verhuren ook fietsen.

Dag 3: Werk en Zamora bij nacht

Na een dag telewerken in de rustige landelijke omgeving van Villarrín de Campos, pak je de auto en ga je naar Zamora. Begin met een bezoek aan het Castillo de Zamora, een majestueuze burcht uit de 11e eeuw. Terwijl je de oude muren verkent, zul je je terug in de tijd voelen. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Duero en de stad. En het beste van alles, de toegang is gratis!

De volgende halte is de kathedraal van Zamora, een indrukwekkend voorbeeld van romaanse architectuur. De ingewikkelde gevel van de kathedraal en het indrukwekkende interieur maken het tot een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad. Neem de tijd om het gedetailleerde stenen werk, de prachtige kloosters en de opmerkelijke kunstwerken die het herbergt, te bewonderen. Onder andere krijg je de kans om prachtig bewaarde Vlaamse wandtapijten te bewonderen uit de 15e eeuw, die scènes uit de Trojaanse Oorlog en de Italiaanse reis van Hannibal afbeelden.

Ga vervolgens naar de Aceñas de Olivares, historische watermolens langs de rivier de Duero. Deze molens, die dateren uit de middeleeuwen, bieden een fascinerend inzicht in traditionele maalmethoden. De rustige rivieroever is perfect om te wandelen of te picknicken. Je kunt meer te weten komen over de geschiedenis van de molens en hun rol in de lokale economie via informatieve borden en tentoonstellingen.

 

Dag 4: Fietstocht en diner in Salamanca

Eindelijk is het de laatste werkdag van de week. Tijdens de lunchpauze, als je tijd hebt, maak dan gebruik van de gelegenheid voor een snel bezoek aan het nabijgelegen Klooster van Santa María de Moreruela, op slechts 15 minuten van Laguna del Villardón. De ruïnes van het cisterciënzer klooster en de abdij dateren uit de 12e eeuw en zijn nog steeds een indrukwekkend gezicht. Vergeet ook niet om omhoog te kijken, want je zult tientallen ooievaars zien nestelen op de oude muren.

Reistip

Je kunt de plek bezoeken van woensdag tot en met zondag, maar zorg ervoor dat je de openingstijden van tevoren controleert.

Nadat je je werkdag hebt afgerond, sluit je je laptop en ga je naar Zamora, waar je een racefiets kunt huren bij de fietsenwinkel Biciduero om de omgeving te verkennen. Terwijl je langs de rivier de Duero fietst, kun je genieten van uitzichten op groene heuvels en talloze vogels observeren.

Daarna keerden we terug naar coliving Laguna del Villardón om een beetje te ontspannen, en voor het avondeten durfden we een beetje verder te gaan. Dus pakten we de auto richting Salamanca, op slechts 1 uur rijden van onze coliving.

Verborgen vlakbij het levendige Plaza Mayor van Salamanca, biedt het Gourmet Restaurant Cvm Lavde een culinaire ervaring die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen. Het charmante interieur, versierd met elegant decor en zacht licht, creëert de perfecte sfeer voor een gedenkwaardige maaltijd. Bovendien is de service in Cvm Lavde onberispelijk, met attent personeel dat je zich meteen thuis laat voelen.

Culinaire tip

Het beste op het menu is ongetwijfeld de kabayaki van Iberisch varkensvlees, perfect bereid en barstensvol smaak. Als afsluiter het dessert van milhojas met room en frambozen, een klassieker uit Salamanca die ZO lekker is.

Dag 5: rustdag tussen Salamanca en Ávila

De volgende dag besloten we terug te keren naar Salamanca. In het historische centrum is de Torre de Ieronimus een must-visit. Hier heb je een panoramisch uitzicht op de gotische en romaanse architectuur van de “Ciudad Dorada“, evenals het interieur van de majestueuze Nieuwe Kathedraal.

Let op: het binnenste gedeelte van de kathedraal is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, omdat je via een oude balustrade heel hoog klimt.

Het is echt een overweldigende ervaring. Je wandelt over het dak van de kathedraal, leert over de geschiedenis van de Oude en Nieuwe Kathedraal. Dit alles voor slechts € 4 per persoon, inclusief een handige audiogids QR!

Geheime tip

Als je weinig tijd hebt, kies dan voor de Ieronimustoren in plaats van de kathedraal. Het is er veel minder druk en het uitzicht is veel spectaculairder.

   

Na het bewonderen van Salamanca vanuit de lucht, dalen we weer af en maken een wandeling door deze magische stad. De monumentale gebouwen, de gezellige cafés en de warme sfeer zullen je zeker indruk maken.

Mis de Plaza Mayor niet, de perfecte plek om mensen te kijken en een hapje te eten; de Casa de las Conchas, nu een openbare bibliotheek, waarvan de buitenkant versierd is met meer dan 300 schelpen! En natuurlijk de beroemde Universiteit van Salamanca: probeer de kikker op de ingewikkelde gevel te ontdekken voor wat extra geluk 😉

    

De volgende stop was op een uur rijden: Ávila, beroemd om zijn goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren, waardoor je je terug in de tijd waant.

De stadsmuren dateren uit de 11e eeuw en behoren tot de best bewaarde van Europa. In 1985 werden ze uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Van bovenaf zijn de uitzichten over de stad en de omgeving spectaculair. Je mag de Puerta del Alcázar en de Puerta de San Vicente niet missen.

Terwijl je de 2,5 km lange muren verkent, kun je meer te weten komen over de geschiedenis en de constructie ervan via een handige QR-audiogids. Er is zelfs een speciale versie voor kinderen beschikbaar.

In Ávila eindigde onze fantastische en zonnige workation in Spanje. De locatie van het coliving Laguna del Villardón bleek zeer strategisch voor een workation in Castilië en León. In slechts 30 minuten tot een uur rijden konden we zoveel mooie Spaanse steden en dorpen bezoeken. Met gevoelens van geluk en nostalgie keerden we terug naar de luchthaven Madrid-Barajas, waar we onze AirEuropa-vlucht naar huis namen.

Tot ziens Castilië en León!

N.B. De tekst is gebaseerd op de reis “Workation en Castilië en León, Spain” in samenwerking met Daymaker.travel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Ontdek

Gerelateerde artikelen